Rechinii


                            
                                                             Stiati ca...



Rechinii nu sunt conducatorii absoluti ai marilor, cum cred unii dintre noi. Dimpotriva, acestia au o serie de dusmani periculosi. De exemplu printre acestia se numara „balena ucigasa“ sau orca. Biologii au observat cum o astfel de balena tinea strans in falci un rechin de 3 m lungime si pe care l-a inghitit fara ezitare. Si in interiorul balenelor casalot s-au descoperit rechini lungi de cativa metri.

Chiar si in adancuri rechinii trebuie sa fie foarte atenti. Caractitele uriase  "incatuseaza“ rechini de pana la 4 m cu tentaculele lungi si puternice si ii mananca cu totul.  

Foarte periculosi sunt si serpii veninosi care au o lungime de pana la 2,75 m si care traiesc in Oceanul Pacific si in cel Indian. Acestia sunt inghitit de catre rechini, iar la randul lor ii musca in gat, iar astfel mor amandoi. 

Exista si rechini care mananca alti rechini. De exemplu rechinul gri de aproape 5 m ii ataca si ii mananca pe cei mai mici din alte specii. In acest caz, regula valabila este: cel mare il mananca pe cel mic. 

Totusi, cel mai periculos dusman al rechinilor este omul. In medie, noi oamenii omoram anual 4,5 milioane rechini indiferent de motiv: din ura, ca si un „sport“, pentru protejarea malurilor sau pentru degustarea lor. 

Exista un mic pestisor, inarmat cu un ac ascutit, care e unul din dusmanii cei mai primejdiosi ai rechinului. Fiind inghitit de acest urias animal rapitor, pestisorul sparge cu acul pantecele rechinului si iese in libertate. Ca urmare, rechinul moare.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Oana zavoranu in anii 90

Mădălina Manole anii 90

Moartea cu coasa