GPS (Global Positioning System)


       GPS (Global Positioning System)

GPS (Global Positioning System) este un sistem de navigatie care se bazeaza pe un sistem format dintr-o retea de 24 de sateliti plasati pe orbita Pamantului, la o altitudine de 12,000 mile (~20km) de Departamentul Apararii din Statele Unite. 

Satelitii GPS sunt alimentati de energia soarelui. Ei sunt echipati cu baterii care le-ar permite sa pastreze constanta viteza chiar si in cazul unei eclipse de soare. Mici rachete sunt pozitionate pe fiecare satelit, pentru a asigura traiectoria extrem de precisa in jurul Pamantului. 

GPS a fost initial un sistem conceput pentru aplicatii militare, dar in anii '80, guvernul Statelor Unite a permis accesul civil la acest sistem. 

GPS functioneaza in orice tip de clima, vreme, oriunde pe glob, 24/24. 
Nu exista nicio taxa asociata folosirii serviciului GPS. 


Cum functioneaza? 



Satelitii GPS fac un ciclu complet in jurul Pamantului de doua ori pe zi, pe o orbita foarte precisa si transmit semnale catre Pamant. Receptoarele GPS primesc aceste semnale si pe baza lor calculeaza pozitia utilizatorului: receptorul GPS compara momentul cand semnalul a fost emis de satelit cu momentul cand acesta a fost receptionat. Diferenta de timp spune care este distanta de la receptorul GPS pana la satelit. Doar ca receptorul GPS receptioneaza semnale nu de la un singur satelit, ci de la minim 3. Calculand distanta de la receptor pana la fiecare din cei 3 sateliti (care la momente predefinite in timp, au pozitii predefinite in spatiu), poate fi determinata pozitia 2D (longitudine si latitudine) pe teren a receptorului si afisata pe o harta digitala. 

Cu 4 sau mai multi sateliti care comunica simultan semnale receptorului, se poate determina pozitia 3D (latitudine, longitudine, altitudine). Odata ce este determinata pozitia, receptorul GPS poate calcula si alte informatii: viteza, traseul, distanta pana la destinatie, momentul rasaritului, apusului, ora exacta, etc. 


Acuratetea pozitionarii pe teren este influentata de mai multi factori, dar in principiu functioneaza destul de bine, cu o precizie de cativa metri. (intre 7 si 15 metri) 

Comentarios

Entradas populares de este blog

Mădălina Manole anii 90

Oana zavoranu in anii 90

Barajul Hoover